Završen projekt „Praktična škola poduzetništva i demokracije“

Datum objave: 21.09.2018.

U osnovnoj školi „Frane Petrića“ u Cresu, u nazočnosti šezdesetak učenika, učitelja i vanjskih potpornih članova, osnovana je Učenička zadruga „Šimjaca“. To je treća i posljednja učenička zadruga koja je osnovana u okviru projekta „Praktična škola poduzetništva i demokracije“, nakon UZ „Macaklin“ osnovane u OŠ „Maria Martinolića“ u Malom Lošinju i UZ „Busilak“ osnovane u OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk – područnoj školi Vrh.

LAG je projekt pokrenuo početkom školske godine 2017./2018. s ciljem da se učenicima omogući stjecanje praktičnog znanja i vještina o demokraciji i poduzetništvu sudjelovanjem u radu učeničkih zadruga. Prije samog osnivanja zadruga, u sklopu projekta je održano šest radionica na kojima su učenici i nastavnici učili o demokraciji i poduzetništvu te izrađivali razne ukrasne i uporabne predmete namijenjene kasnijoj prodaji.
Upoznavanje mladih naraštaja s poljoprivredom, poduzetništvom i osnovnim načelima demokratskog upravljanja nekom organizacijom dugoročno će stvoriti temelje za ponovno oživljavanje zadrugarstva na kvarnerskim otocima, a novoosnovane učeničke zadruge i njihovi mladi zadrugari biti će potencijalni partneri LAG-a „Kvarnerski otoci“ u budućim projektima promicanja poljoprivrede i općeg razvoja ruralnog prostora.
Projekt je iznosom od 22.500 kuna u cijelosti financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz sredstava Državnog proračuna za 2017. godinu.